plws bm1

Apa Itu Produktiviti

Produktiviti adalah keupayaan untuk menghasilkan output daripada satu set input yang diberikan ≈ mengukur kecekapan dan keberkesanan dalam penggunaan sumber ( seperti pekerja, teknologi, sistem dan pengurusan dan lain-lain ) secara optimum dan menukar input kepada output berguna.

input output productivityBM

Produktiviti mengukur jumlah output yang boleh dihasilkan dengan input yang diberikan pada mana-mana tempoh masa tertentu atau teknologi. Produktiviti adalah nisbah output yang dihasilkan kepada input digunakan. Ia boleh dinyatakan oleh formula:

 

1.1

Produktiviti yang lebih tinggi menunjukkan kecekapan dan keberkesanan penggunaan input yang menyumbang ke arah kos yang lebih rendah dalam menjalankan perniagaan dan pada masa yang sama mewujudkan standard taraf hidup yang lebih baik dan meningkatkan daya saing.

Untuk memahami lebih lanjut mengenai produktiviti sila tonton video ini:

 

Perbezaan pandangan tentang Produktiviti :

gambarproduktivit BM

Keperluan Untuk Mengukur Produktiviti

Aktiviti pengukuran produktiviti merupakan satu instrumen yang digunakan untuk memantau tahap produktiviti dan mengaitkan petunjuk kepada objektif strategik yang lain dalam sesebuah organisasi. Sistem pengukuran produktiviti membolehkan organisasi untuk menyediakan anggaran yang lengkap dan tepat berkaitan kecekapan keseluruhan dan sasaran tahap produktiviti yang dicapai.

 

Pengukuran produktiviti kualitatif membolehkan syarikat memantau perkembangan, memberikan maklum balas, menilai prestasi pengurusan dan menetapkan objektif produktiviti yang boleh diukur. Satu pengukuran produktiviti yang boleh dilihat dan telus dapat membantu organisasi untuk mewujudkan kesedaran dan menyediakan maklumat penting yang boleh dicapai untuk memantau prestasi dan membantu mengenalpasti isu-isu yang memerlukan perhatian pengurusan.

Pengukuran produktiviti membolehkan syarikat mengenalpasti tahap produktiviti ataupun prestasi dan memberi ganjaran kepada pekerja sewajarnya. Walaubagaimanapun, adalah penting untuk mengenalpasti pendekatan yang berbeza dalam pengukuran produktiviti berdasarkan keperluan kepada objektif yang berbeza-beza. Ia juga memudahkan proses mengintegrasikan pengukuran produktiviti ke dalam organisasi dalam tempoh seperti belanjawan, perancangan dan pengawalan.

 

CetakEmel

Perkhidmatan Online

online survey kalendar aktiviti maklumbalas faq e learning jppm login
 Survey Online  Kalendar Aktiviti  Maklumbalas Soalan Lazim
i-PLWS  Komuniti JPPM
gov msc eperolehan1 mohr mof ksn pmo2012 skillsmalaysia SL1Mlogo
qrcode

© 2016. Hak Cipta Terpelihara,
Jabatan Perhubungan Perusahaan Malaysia
Portal PLWS - Paparan terbaik 1024 x 768
dengan IE 10.0 dan Mozila Firefox 30.0.1

HUBUNGI KAMI
icon phone  (6)03-8886 5460
icon email  plws@mohr.gov.my
icon fax  (6)03-8889 2355
0861184
Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Keseluruhan
404
583
1991
4276
13075
16144
861184

Ramalan Hari Ini
768

plws offcanvas