plws bm1

PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA BERHAD (PSMB)

Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB ), sebuah Agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia, melalui Akta Sumber Manusia Berhad Pembangunan , 2001.

Dalam memenuhi aspirasi negara untuk mencapai status negara maju menjelang tahun 2020, HRDF telah ditubuhkan pada tahun 1993 dengan tujuan untuk membangunkan modal dan bertaraf dunia manusia tenaga kerja yang berkualiti bagi mencapai ekonomi berpendapatan tinggi berasaskan pengetahuan dan inovasi.

Wawasannya adalah untuk menjadi daya penggerak dalam latihan dan pembangunan tenaga kerja manakala misinya adalah untuk meningkatkan tenaga kerja pengetahuan, kemahiran dan keupayaan melalui pengurusan berkesan dananya. Objektif HRDF adalah untuk menggalakkan majikan yang dilindungi di bawah Akta Sumber Manusia Berhad Pembangunan , 2001 untuk melatih semula dan meningkatkan kemahiran pekerja mereka, perantis dan pelatih selaras dengan keperluan perniagaan mereka dan strategi pembangunan negara.

HRDF menerajui peningkatan kemahiran tenaga kerja di Malaysia dengan meningkatkan kadar bantuan kewangan kepada 110% berkuatkuasa 1 Januari 2013. Pekerja yang tidak mempunyai pendidikan formal tetapi telah memperoleh pengetahuan, pengalaman dan kepakaran yang berkaitan di tempat kerja juga akan disahkan berdasarkan tahap kecekapan mereka ( Sijil Kemahiran Malaysia - SKM , Diploma Kemahiran Malaysia - DKM atau Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia - DLKM ) di bawah Pengiktirafan Skim Pembelajaran Terdahulu.

Komitmen

PSMB adalah komited untuk :

mewujudkan tenaga kerja yang cekap, terlatih, tenaga kerja yang kompeten yang berpengetahuan dan mahir dengan melengkapkan tenaga kerja semasa dan masa depan dengan kemahiran terkini dan khusus melalui latihan semula, peningkatan kemahiran, Latihan Semula dan merentas program kemahiran.

meningkatkan keupayaan sumber manusia Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

meningkatkan produktiviti dan kecekapan dalam mengukuhkan daya saing negara dalam pasaran global Malaysia.

Fungsi-fungsi

Untuk menilai dan menentukan jenis dan tahap pekerja, perantis dan pelatih dan latihan semula berkembang seiring dengan keperluan sumber manusia bagi industri.


Untuk menggalakkan dan meningkatkan latihan tenaga manusia.

Untuk menentukan terma dan syarat yang di bawahnya apa-apa bantuan kewangan atau faedah lain yang akan diberikan.

CetakEmel

Perkhidmatan Online

online survey kalendar aktiviti maklumbalas faq e learning jppm login
 Survey Online  Kalendar Aktiviti  Maklumbalas Soalan Lazim
i-PLWS  Komuniti JPPM
gov msc eperolehan1 mohr mof ksn pmo2012 skillsmalaysia SL1Mlogo
qrcode

© 2016. Hak Cipta Terpelihara,
Jabatan Perhubungan Perusahaan Malaysia
Portal PLWS - Paparan terbaik 1024 x 768
dengan IE 10.0 dan Mozila Firefox 30.0.1

HUBUNGI KAMI
icon phone  (6)03-8886 5460
icon email  plws@mohr.gov.my
icon fax  (6)03-8889 2355
0861190
Hari Ini
Semalam
Minggu Ini
Minggu Lepas
Bulan Ini
Bulan Lepas
Keseluruhan
410
583
1997
4276
13081
16144
861190

Ramalan Hari Ini
768

plws offcanvas